Mottó: „A történelmi íjászat sport és hagyományőrzés”

A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban és Európa szerte. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, történelmi jellegű ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat.

Sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba. Van, akiknek a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása. Van, akinek kísérleti régészet egy szelete, tudomány. Van, akinek egyfajta szellemiség, életforma. Van, aki a jó társaság, a vidám cimborák miatt fog történelmi íjat a kezébe és van, akinek csupán az íjászsport egy ágát jelenti.

A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág, ahol eleinte csak két íj kategóriában lehetett versenyezni (történelmi hosszúíj, és pusztai merevszarvú reflexíj) melyek paraméterei pontosan rögzítve voltak. Az évek során, ahogy terjedt a történelmi íjászat és egyre több íjkészítő mester munkái kerültek forgalomba,  úgy  lazultak a íjak formájával kapcsolatos megkötések és bővültek a kategóriák. A mai napig követelmény a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző.

Az első kísérleti jellegű történelmi OB-t  2001-ben rendezték meg Kecskeméten. Összetett célokból (pálya, terep vadász jellegű) állt. Ezt követően gyors szabályalkotás követett, ami letette a haza történelmi íjászat alapjait. Az évek során 3 komolyabb szabálymódosítás volt, hogy folyamatosan lépést lehessen tartani a történelmi íjászat fejlődésével.

2011-ben HDH-IAA nemzetközi íjász szövetség, hazai vezetéssel a nemzetközi szövetségek közül elsőként felvette külön szakágként a történelmi íjászatot, és rendez nemzetközi versenyeket és Európa Bajnokságokat. Ezzel a történelmi íjászoknak is lehetőséget teremtve komolyabb nemzetközi versenyzésre.

Az utóbbi években Európa és Ázsia szerte kezd fejlődni a történelmi íjászat, és kezdik újra felfedezni íjász hagyományaikat. Ennek köszönhetően a történelmi íjászat több válfaja kezd előtűnni, fejlődni:

  • mint a klasszikus gyalogos íjászversenyek,
  • a távcéllövészet ahol akár az olimpiai távokat is meghaladó, több nemzet íjászhagyományaikban fellelhető célokra lőnek,
  • vagy a klasszikus távlövészet, ami régi oszmán-török birodalom íjászainál és a mongoloknál volt nagy hagyománya, hogy minél nagyobb távolságra próbálták kilőni nyílvesszőjüket.

De akármi is motiválja a történelmi íjászokat, valamennyiük elsődleges célja mégis csak az, hogy nyilaik előbb-utóbb, és utóbb egyre gyakrabban a cél közepébe csapódjanak.

Szeptember 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30